Kära läsare,
Ännu en dag är till ända och jag är grymt trött! Dagen började med att jag skulle på matlagningskurs. Det var två amerikaner som hade bokat och fixat med det, men de har båda fått lunginflamation så det blev bara jag och Nico som gick. Det var samling kl 10 på morgonen, och eftersom vi var ute på KTV igårkväll blev det inte så mycket sömn för min del.
Vi blev uppmötta av kocken vid skolan, och först tog hon med oss till en matmarknad och visade vad allt var och vad det hette osv. Så jag fick se hur det jag ätit under min tid här ser ut när det inte ligger på tallriken. Sedan bar det av till en mindre by utanför Yangshuo där vi hade matlagningsskola. Vi lagade fem rätter totalt, men bara små bitar av varje, lagom till en lunch var.

Ja, jag använde den stora kinesiska kniven, och gasplattan. Först var det massa hackande av grönsaker. Det blir så bra och snyggt när kocken gör det, och sedan försöker jag själv och det blir ojämt och dant. Hantera gasplattan var förvånansvärt enkelt, jag som brukar tycka att det är lite obehagligt m gasspis lyckades till och med!

Ovan ser ni grunden till en berömd Yangshuo-rätt: Ölfisk. Vilket, precis som det låter, är fisk och grönsaker wokade i öl. Att woka saker är inte så svårt, och det går superfort! Men jag tror bara att det går att göra på gasspis eftersom en behöver ha full kontroll över värmen. Först slår en på plattan på full effekt och har wokpannan över lågan. När wokpannan börjar ryka är det dags att ha i lite olja och sänka värmen. Sedan i med grejerna och ska wokas och ev vatten. Har en i vatten är det inte ok att röra i grytan innan vattnet kokar eftersom att maten smakar vattnigt annars.

Vi ångade också fläskfylld svamp, vattentofu och tofubollar. Ovan ser ni hur det ser ut. I varje våning i "huset" står en tallrik och på den ligger grejerna som ska ångas. Wokpannan har vatten upp till ung halva bottenvåningen. Det ska ta ca 20 minuter att få klart något som ångas; börjar det rinna ut gul köttsaft/grönsaksvatten på tallriken så vet en att det är genomkokat.

Till förrätt blev det aubergine wokad i bönpasta. Vi fick sitta i ett annat rum på gården och äta, det var lite märkligt för kocken visade oss liksom dit och sen fick vi sitta där själva och prata och sen kom hon tillbaka och hämtade oss för nästa rätt. Vi blev även invisade dit precis när vi kommit fram för att dricka te och vila lite innan kursen. Efter att vi ätit förrätt lagade vi resten av maten och sen tog vi med oss den tillbaka till rummet, som nu hade en varm brasa, och åt lunch.

Här är min medkock och rätterna vi lyckades producera. I skålen är det wokad raps/ryps (något osäker på vilket, kocken kallade det bara för oil flower och jag kan inte se skillnad) men vitlök, bakom det är ölfisken, sedan en kyckling/morots/gurk-wok och till sist de ångade sakerna. Det var gott, men vi lyckades inte äta upp allt med tanke på hur mycket mat det var. Dessutom gillar jag inte raps/ryps så mycket, jag tycker mest det smakar surt gräs... Kycklingwoken var god dock, och aubergineförrätten. Jag fic med mig alla recept, så kan laga sedan när jag kommer hem till Sverige igen.
Sedan bar det av tillbaka till skolan för plugg. Det gick sådär och avbröts av diverse filosofiska diskussioner. Men kul var det, och intressant!
Kommentera