Kära läsare,
Tänkte skriva lite om mat och vad jag stoppar i mig en vanlig dag. Det här är vad jag åt igår, alltså fredag. Jag börjar alltid dagen med att äta frukost, som jag inhandlar ett kvarter ifrån där jag bor. Jag har ett favoritställe som jag går till, men på samma gata ligger även små nudelshops och ställen där en kan köpa olika typer av dumplings. Det gör jag ibland, men oftas går jag hit:

De har lite olika saker, jag köper oftas de runda "tekakorna" till vänster som är fyllda med lite blandade gröna grejer, lök och kål och annat jag inte vet vad det är. Förutom att de är lite oljiga (som allt här) så är de en najs frukost. Jag brukar köpa två st, för en yuan styck.

Nomnom. Om jag inte är sugen på dessa så köper jag något som brukar kallas "kinesisk pizza" (som jag åt idag) från samma ställe. Det är det som ligger i mitten ovan. Det är typ smöreg i lager toppat med chilli, purjolök, sesamfrön, lite annat och så klart friterat i olja på något sätt. Eftersom det säljs på vikt brukar peka och säga att jag vill köpa för tre yuan, för det tycker jag är lagom. Sen hackar försäljaren upp det i småbitar åt mig och jag får det i dubbla plastpåsar.

Sen vid tolvtiden äter vi lunch i skolan. Jag får mat i skolans matsal, som alltid består av en skål ris och sedan 6-7 smårätter på ett bord. Ris äts främst i södra Kina eftersom det odlas här, medan nudlar och dumplings äts mer i norr eftersom marken där lämpar sig bättre för veteodling. Här i söder finns det dock gott om risnudlar. Sen är det bara att hugga in! Jag brukar ta det varsamt med köttet eftersom att det oftast är typ 50% fettkant och 25% ben/skinn. Det en inte vill äta är det bara att ta ur sin skål och lägga på duken.

Sen är det tidig middag, redan kl 17:30, och den intas på samma sätt. Mina favoriträtter är tofu och lotusrot, pumpa är också gott. Allt inmundigas såklart med pinnar och det är inte så svårt som det kan verka. Kan en det inte när en kommer hit så tar det en vecka att lära sig. Jag kunde äta med pinnar redan innan jag åkte, men vissa saker är svårare än andra. Oljiga dumpligs är tex inte lätt.

Eftersom det var fredag igår drog vi ut på stan och hängde på Rusty Bolt som är en bar där Astrid, som jobbar på Omeida, även extraknäcker vissa kvällar. Vilken utekväll i Kina skulle vara komplett utan att äta nudlar kl 3 på natten?

Trots att det blev en sen kväll igår vaknade jag ganska tidigt, och innan klockan var 13:00 hade jag hunnit med att äta frukost, köpa städprylar och städa hela mitt rum. Det var lite knöligt att hitta städgrejer eftersom allt står på kinesiska på flaskorna, men kom till slut tillbaka med dessa fynd, och en påse chips:

Rengöringsmedlet var klorinbaserat (var finns grönsåpan när jag behöver den?!?) så det luktar lite som en simmhall här inne nu. Städredskapen var inte heller de bästa. På varje våning i trapphuset står lite grejer som en kan använda, sopkvast, halvtaskiga moppar, men inga sopskyflar.

Dålig bild, men det här var i alla fall min mopp och skurhink. Det känns riktigt fräscht nu, och jag ska inte låta det bli så skunigt igen. Men eftersom jag sällan är på rummet känns det inte som att det skulle behöva städas så ofta... Aja, nu är det rent i alla fall och det känns riktigt bra :)
Kommentera